Siirry sisältöön

Näin valmistin keskiaikaiset loimipainoiset pystypuut

Olen lähdössä ensi sunnuntaina 1.9.2024 esittelemään keskiaikaisilla kangaspuilla kutomista Väen valkeat tapahtumaan Järvenpäähän. Keskiaikaiset loimipainoiset pystypuut eivät ole kaikille kutojille tutut, joten ajattelin esitellä omien kangaspuideni valmistusprosessin 😊

Valmistin kangaspuuni Hollolan keskiaikamarkkinoille 2012. Osallistuin ystäväni kanssa tapahtumaan itsetekemäni viikinkiteltan ja kangaspuideni sekä ystäväni ompelemien mekkojen kanssa (kuva alla).

Nyt takaisin kangaspuiden valmistamisen alkuhetkiin 🔨🪚

Mistä lähdin liikkeelle kangaspuiden valmistamisessa?

Keskiaikaisten kangaspuiden rakentaminen alkoi sopivien puiden kaatamisella. Kaadoin ja kuorin muutamia pihlajan runkoja. Seuraavaksi ne piti kuivata ja sahata oikean mittaisiksi.

Kangaspuiden osat kuivattiin lämpimässä saunassa 🤣🤣

Sivuhuomautuksena: pihlaja haisi ihan kamalalle kuivuessaan 🫢

Keskiaikaiset kangaspuut alkavat muotoutua. 
Osat on sahattu oikean pituisiksi.

Muutamat poikkipuut on köytetty kiinni, joten runko pysyy kasassa. (Alla oleva kuva puiden "nurjalta" puolelta)

Tässä hyvin nykyaikainen ruuvikiinnitys, joka peitettiin puutapilla. Kangaspuiden runkoa oli pakko tukevoittaa, kun tekemäni narukiinnitykset tuntuivat liian heppoisilta.

Minkälainen loimi tarvitaan loimipainoisiin pystypuihin?

Keskiaikaisissa pystykangaspuissa loimi kiinnitetään kangaspuiden yläosassa olevaan tukkiin ja kangasta kudotaan ylhäältä alaspäin. Yleensä loimilangat on kudottu lautanauhaloimeen, joten loimen alkuun muodostuu hulpio eikä alkusolmuista muodostuvia langanpäitä kuten vipukangaspuiden loimessa.

Tällaista lautanauha-aloitusta varten tarvitaan kaksi lointa: lautanauhaloimi ja kangaspuiden varsinainen loimi. Helpoin materiaali ensimmäiseen keskiaikaisilla pystypuilla kudottavaan tekstiiliin on villa. Villa joustaa ja antaa anteeksi kutojan pienet käsialan epätasaisuudet.

Aluksi loin lautanauhaloimen ja pujotin sen nauhalautoihin. Seuraavaksi loin kangaspuihin tulevan loimen, jossa joka toinen lanka oli tumma ja joka toinen vaaleampi. Katkaisin tämän loimen langat loimen toisesta päästä, jotta saisin kudottua ne lautanauhaloimeen. Kudoin lautanauhaloimeen varsinaisen loimen lankoja vuorotellen tummalla ja vaalealla värillä niin, että 10 langan välein värien kudontajärjestys vaihtui, jolloin kudoin lautanauhaloimeen peräkkäin 2 saman väristä lankaa. Loimilangan pituuden puoliväli muodostaa lautanauhan vasemman reunan.

Lähikuvaa lautanauhasta

Lautanauhaan kudottu loimi piti ommella kiinni aloitusvarpaan.

Loimen rakentaminen keskiaikaisiin puihin eroaa aika paljon vipupuiden kankaanrakentamisesta

Aloitusvarpa loimineen kiinnitettiin naruilla ylätukkiin.

Täytin pikkuisia pellava- ja juuttipusseja hiekalla loimen alapainoiksi. Olisittepa nähneet minut hiekkalaatikon reunalla lasten hiekkalapio kourassa 🤣

Kiinnitin hiekkapussit loimen alapainoiksi. Hiekkapussit toimivat siis loimen "kireällä pitäjinä" 😊

Tällaisiin pystypuihin syntyy ns. luonnollinen viriö eli joka toinen lanka kulkee kangaspuiden alaosaan kiinnitetyn vaakapuun edestä ja joka toinen lanka sen takaa. Tätä lankojen väliin jäävää väliä kutsutaan luonnolliseksi viriöksi ja siihen kudotaan joka toinen kudelanka. Vain puolet eli takana olevat langat niisitään. Loimen etuosaan virkkasin lankoja erotteleva ja loimen leveyden säilyttävä silmukkajono. Langassa on alussa ja lopussa reilusti mittaa, jotta sen sai napakasti kiinni pystypuihin.

Takimmaiset langat niisin yhtenäisellä pellavalangalla loimen päälle asetetun ohuemman puukepin eli niisivarren ympärille.

Niisien avulla saa nostettua toiseen viriö. Huomaa ritsan malliset niisivarren tuet, jotka on laitettu paikoilleen pystypuihin porattuihin reikiin. Niisivarren tuet ovat irrotettavat.

Alla näet ensimmäiset 4 kudekerrosta.

Vihdoin kutomaan!

Tässä kokonaiskuva ensimmäisistä kudekerroksista. Käytin kuteina samoja lankoja kuin loimessa. Kudoin myös joka toisen langan vaalealla ja joka toisen langan tummemmalla värillä. Näin kankaaseen muodostuu ruutuja. Tällä ruudutuksella on kudonnan termikin eli värinvaikutus palttinassa.

Oikealla pystypuuta vasten on lyömäveitseni, jolla isken kuteet tiiviisti toisiaan vasten 🗡️

Tässä valmiit keskiaikaiset pystypuut. Lisäsin vielä taakse tukijalat, jotta voin kutoa puilla myös keskellä pihaa enkä ainoastaan niin, että kangaspuut nojaavat seinään.

Keskiaikatunnelmaan. Tässä olen iskemässä kudetta veitsellä kankaansuuhun. Oikealla alhaalla on kaksi keppiä, joiden ympärille on kierretty kudelankoja. Nämä kepit toimivat sukkuloina.

8 thoughts on “Näin valmistin keskiaikaiset loimipainoiset pystypuut

  1. Harriet Bäckström

    Aivan ihanat. Haluaisin oppia kutomaan ja tekemään tuommoiset kangaspuut. Mulla on kyllä toikan kangaspuut,ja olen käynyt Porvoossa kutomalinjan .Mutta noihan on jännät. Kävin Gotlannissa keskiaikais markkinoilla,ja ihastuin puku kankaan tekoon ja ompeluun.

    Vastaa
      1. Kristiina

        Nyt kiinnostaa, voisi värkkäillä ensi kesänä lapsenlasten kanssa tämmöiset, ehkä vähän pienemmät puut.

        Vastaa
  2. Tiina

    Mielenkiintoinen projekti, alkoi sormet itselläkin syyhyämään. Onko näihin olemassa jotain suuntaa antavia mittoja?

    Vastaa
    1. Marja-Liisa

      Hei Tiina, kangaspuuni ovat jo Järvenpäässä, mutta voin ottaa mittoja ensi sunnuntaina viikinkimarkkinoilla, kun olen niillä kutomassa 😊

      Vastaa
        1. Marja-Liisa

          Hei Tiina, nyt vihdoin sain keskiaikaisten kangaspuiden mitat kirjoitettua puhtaaksi. Löydät ne uusimmassa Blogi-postauksessani "Keskiaikaisten kangaspuiden mitat" sijaitsevasta linkistä. Toivottavasti mitoista on sinulle hyötyä 😊

          Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *